Tafel maken met tegels: DIY

Zo maak je een zomerse bijzettafel en kun je de tegelvoeg kleuren

Bijna alle klussen in ons huis doen wij zelf en daarom voelde het ook natuurlijk aan om de komende maanden als ambassadeur van de Praxis jullie mee te nemen in mijn klussen en deze stapsgewijs uit te leggen. Klussen kun je namelijk echt leren! Zo ging ik voor het eerst tegelen. Mijn man had hier al wat ervaring in en kon handige tips met mij delen. Deze tips deel ik uiteraard ook weer met jullie.

Na bijna twee jaar binnen klussen is nu onze tuin aan de beurt. We gaan beginnen met een fijn vlonder terras waar we kunnen koken, eten en relaxen. Voor het relax gedeelte wilde ik een leuk bijzettafel maken. Het tafeltje moest tegen een regenbui kunnen en zo schoon te maken zijn. Tegels zijn hier dus ideaal voor en met de gele voegen wordt de kubus hip en zomers. Laat die tapas en cocktails maar komen!

De kubus

Er zijn heel veel verschillende houtsoorten. Met de Praxis keuzehulp kun je precies zien welke geschikt zijn voor binnen of buiten. Er zijn ook verschillende diktes beschikbaar. Ik heb gekozen voor 12 mm en dan krijg je al best een zware kubus.

De maat van de kubus bepaalde ik door de maat van de tegels te nemen en hier 5 mm voor elke voeg aan toe te voegen. Er zijn verschillende manieren om de maten van de kubus te zagen en te monteren. Op mijn manier bleef er op 3 punten een klein hoekje van 1x1cm over die ik vulde met tegellijm.

Mijn tegels zijn 15×15 cm en ik plaatse er 9 aan iedere zijde. Ik liet 6 platen op 45×45 cm zagen en 1 op 44x44cm, deze heb ik in het midden geplaatst voor extra stevigheid. De kubus wordt dan 46,2 x 46,2 cm door de dikte van de plaat. Zorg voor genoeg metalen hoekverbindingen als je er ook op wilt kunnen zitten. Ik heb er zo’n 14 gebruikt samen met de houtlijm.

Een klus als deze is veel makkelijker samen uit te voeren dan alleen. Nancy van @onshaarlemsehuisje heeft mij geholpen en ik haar! Sindsdien is de D.I.T. (Do It Together) in het leven geroepen.

De houtlijm moet echt goed drogen dus wacht een dag met het betegelen van de kubus. Vergeet ook niet om de juiste maat schroeven in te slaan! Met een plaat van 12mm mogen deze niet te langer dan 1 cm zijn.

De kubus monteer je met houtlijm en metalen hoekverbindingen.
Do-it-Together @onshaarlemsehuisje
Tegellijm aanmaken op gevoel.

Tegelen van de kubus

Eerst begin je met het mixen van de flexibele tegellijm die geschikt is voor buiten. Er staat vast een verhouding op het pak maar door beetje voor beetje te mixen tot je een fijne dikte hebt werk ook prima. Ik vulde een pet fles met water zodat ik makkelijk kon doseren. Het mengen deed ik met een plamuurmes maar kan ook vast met iets anders.

Laat de gemixte lijm even rusten voordat je gaat beginnen. Leg ondertussen de tegels, tegelkam en voegkruisjes klaar. Ik gebruikte voegkruisjes van 5mm omdat ik de voegen gekleurd ga inbrengen en dit dan een mooier effect heeft. Wil je dunnere voegen dan kan dat ook. Houdt hier wel rekening mee wanneer je de kubus berekend.

Het tegelen is eigenlijk heel simpel. Breng met de lijmkam de tegellijm aan en zorg dat het goed bedekt is. Ik betegelde eerst alle onderste rijen van de kubus zodat de tegels niet gaan verzakken door het gewicht. Terwijl deze onderste rij aan het drogen is kon ik de bovenkant al betegelen. De voegkruisjes plaats je overal waar een voeg moet komen. Zo zijn zal allemaal even groot en zakken de tegels niet op elkaar. Ik wachtte een dag met de onderkant tegelen. Til de kubus samen op om hem te draaien zodat je de hoeken niet beschadigd! Je moet dan weer een dag wachten tot je kunt voegen. Neem dus goed de tijd om te drogen!

Voegen met pigment

Dit is om meerdere redenen het leukst onderdeel van deze kubus. De eerste reden is omdat ik van kleur hou. Ik kocht bij de Praxis pigment voor cement en voegde deze toe aan het witte voegsel. Om de juist hoeveelheid voegsel te hebben volgde ik de aanwijzingen op het pak en gebruikte ik een keukenweegschaal en maatbeker. Zo zou ik geen pigment verspillen en meteen de juiste hoeveelheid maken voor mijn kubus.

Ik had bij iemand gezien dat je het beste de voegen met je vinger kan voegen. Met mijn lange nagels leek het mijn handiger om dan een schoonmaakhandschoen aan te trekken. Zorg er ook voor dat er een emmer met schoon water en een spons klaar staat om het overtollige voegsel weg te halen.

Omdat ik precies de juiste hoeveelheid heb aangemaakt heb ik eerst het overtollige voegsel met mijn vinger weer van de tegels afgehaald en terug in de emmer gesmeerd. Alles wat er dan nog overbleef haalde ik dus weg met een natte spons. Hoe meer je nu weghaalt hoe minder het de volgende dag boenen en krabben is. Zorg er wel voor dat je voegen mooi gevuld blijven. De hoeken heb ik nog een extra laagje gegeven zodat deze ook mooi gevuld werden. Helaas hing er een regenbui in de lucht en moeten wij ze even afdekken om goed te kunnen drogen.

En smeren maar!
Het eindresultaat van de DIY bijzettafel

Poetsen, viltjes en klaar

Nu hoef je hem eigenlijk alleen nog schoon te maken met een schuurspons en antikalk. Je bent hier wel nog zo’n 45 minuten mee bezig omdat je soms nog een restje lijm af moet krabben en er nog best lang een waas van het voegsel op blijft zitten.

Ik plakte viltjes onder de kubus zodat hij mijn vloer niet zo beschadigen. Zodra hij naar buiten gaat plaats ik er een rubberen vierkant onder zodat hij niet direct op de grond staat.

Ik kan niet wachten tot ons terras klaar is en cocktails en hapjes op deze tafel kan zetten!

Shoplijst

*Dit een een samenwerking met Praxis Nederland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: